Bir stop stratejisi. %50 stop stratejisi

Dostlar tekrar selamlar. Özel hayattaki yoğunluk ve piyasalardaki tatsız gidişat sebebiyle zincirlere biraz ara verdik. Ama yavaştan başlamak lazım. Atalet kötü bir şey. Bir kere yapıştı mı, ayrılması zor oluyor. Zinciri bir yerde kırmak lazım.

Takip edenler bilecektir benim yakalanan bir trendde pozisyon çıkma, yani kar alma için kullandığım “%50 stratejisi” adını verdiğim bir strateji var. Sizlere bu stratejiden bahsedeceğime söz vermiştim. Hatta bekleyen ve mesaj atan arkadaşlar da var.

Normalde bu akşamki zincir konusu bu olacaktı. Hatta zinciri de yazmaya başlamıştım. Ama sonra fark ettim ki bu stratejiyi geliştirmemde bana ilham veren, “%50 stop stratejisi”ni önden anlatmam daha doğru olacak. Bu nedenle o yazıyı yarıda bırakıp bunu yazmaya karar verdim.

Bu strateji benim bulduğum bir strateji değil. Kaynağını da not almadığım için bulamadım. Sanırım trading stratejileriyle ilgili bir youtube videosunda denk gelmiştim. Backtestlerini de yapıp işe yaradığını görünce kullanmaya başlamıştım.

Fazla uzatmadan başlayayım. Bu strateji belli bir destekte oluşan hacimli ve gövdeli dönüş mumunda veya yine destekte oluşan dönüş mum formasyonlarında (reversal candlestick patten) kullanılıyor.

6) Yani breakout ile işleme girenlerde ve yeşil/kırmızı dönüş mumu beklemeden sırf desteğe indi diye pozisyon açanlara uygun bir sistem değil.

Örnek vermek gerekirse, bu şekilde trendin tersine pozisyon açılan, dönüş durumlarında kullanmak için uygun bir stop stratejisi.

Normal şartlarda bu iki örnekte de pozisyona girişlerde stoplar genelde çizdiğim çizgilerin dışına, yani zirvenin veya dibin bir iki tık altına/üstüne koyulur.

Ancak o çizgiler destek/direnç oldukları için, kırıldıklarında oluşan mum çok kuvvetli ve uzun bir bar olur. Bizim stratejimizde ise amaç daha erken pozisyondan çıkıp, daha az zararla pozisyonu kapatmak.

Bu bağlamda stop bölgesi trendin tersi renkte oluşan son gövdeli mumun %50’sinin altında/üstünde bir kapanışa koyuluyor. Yani o uzun mumun yarısı geçildiyse, zaten o mumun trendin yönünü değiştirecek kadar güçlü bir mum olmadığını, yani yüksek ihtimalle aşağıdaki/yukarıdaki çizginin de kırılacağını ön görüyor ve çizgiyi kıran uzun mum gelmeden önce sizi pozisyondan çıkartıyor. Böylelikle çok daha az zararla pozisyon stop out yapılabiliyor.

Yani aynı grafikler üzerinden örnek vermek gerekirse şu şekilde; Bu bullish yani yükseliş yönlü olan örnek. Stopu destek altına değil, formasyonu veya dönüşü belli eden mumun %50’si altına koyuyoruz.

Sonrasında gördüğünüz gibi fiyat tam bu %50 seviyesini test ediyor ve daha altında kapanış yapmadan yükselmeye başlıyor.

Şimdi bir de bu stopun tetiklendiği bir örnek verelim. Diyelim ki böyle bir yükseliş dalgasının sonunda hacimli ve gövdeli bir kırmızı mum geldi ve short girmeye karar verdik. Bu trade’de en çok kullanılan stop seviyesini ve %50 stop seviyelerini grafikte işaretledim.

Mumun %50’si üzerinde bir mum kapandı ve bizim stopumuz tetiklendi. Burada %1.11 gibi bir zarar oranı ile pozisyondan çıktık. Peki eğer klasik stopu bekleseydik durum ne olacaktı?

Eğer klasik stopu bekleseydik zararımız %2.76 olacaktı. Yani bu stop yöntemi daha proaktif, daha korumacı bir stop. Eğer tetikleyici olan mumun yarısı geri alınırsa, o mumun yeterince güçlü olmadığını varsayarak poziyonun terse gitme olasılığını daha yüksek görüyor.

Şimdi son bir örnek daha vereyim. Bu örnekte de yükseliş dalgasının düzeltmesinin fibo 0,618 seviyesinde bittiğini düşünerek long yönlü işleme girdiğimizi düşünelim. %50 ve klasik stop seviyelerini işaretledim.

%50 stratejisi bizi %1,5 civarı bir zarar ile stop out yaptı.

Eğer klasik stop kullansaydık edeceğimiz zarar %3,34 olacaktı.

Bu strateji bize iki şekilde avantaj sağlar. Birincisi daha az zararla stop out olabiliriz. İkincisi ise stopumuz daha yakında olacağı için klasik stopta açtığımız pozisyon büyüklüğünden daha büyük bir pozisyonla işleme girebiliriz.

İşte benim trendden çıkış sistemimi kurgularken ilham aldığım %50 stop stratejisi bu şekilde. Bunu kendimce geliştirerek yakalanan trendlerden çıkış için uyarladım. Bir sonraki zincirde de ondan bahsedeceğim.

Eğer bu ve bunun gibi zincirlerimin faydalı olduğunu düşünüyorsanız beğenmenin yanı sıra retweet ederek daha fazla kişiye ulaşmasına yardım ederseniz sevinirim. Sağlıcakla kalın.

Hakan Kocabıçak

0 Shares:
You May Also Like