Dostlar selamlar. Yeni bir zincir ile karşınızdayım. Biliyorsunuz bu zincirin konusunu siz seçmiştiniz. Bugün sizlere “fakeout”ların ne olduğunu ve nasıl trade edilebileceğiyle ilgili fikirlerimi aktaracağım.
Öncelikle fakeout’un ne demek? Fakeout, bir destek/direnci kıran veya bir formasyonu tetikleyen mumlara verilen isim olan “Breakout” ile sahte anlamına gelen “fake” kelimesinin birleşiminden oluşuyor. Adından da anlaşılabileceği gibi bir kırılımın sahte çıkması durumu yani.
Biz momentum traderlar olarak bir işleme girerken bir destek/direncin kırılmasını veya oluşan bir formasyonun tetiklenmesini, yani breakout bekliyoruz. Böylece olaya hareket başladığında dahil oluyoruz.
Peki her kırılım kırıldığı yöne doğru devam mı ediyor? Kesinlikle hayır. Bir çok kez fake yiyoruz, stop oluyoruz, zarar ediyoruz. Benim bu zincirde farkındalık yaratmak istediğim konu ise aslında fake breakoutlardan da çok güzel fırsatlar çıkabildiği.
Yani borsa da bilinen bir tabir olan “from failed moves, come faster moves” hikayesi. Peki bu ne demek? Türkçe’ye “başarısız olan hareketlerden, ters yönlü daha hızlı hareketler gelir” olarak çevirebiliriz.
Yani eğer fiyat kırdığı direncin altına inip tekrar direnç altında kapanış yaparsa, bu kez tersi yönlü hızlı bir hareket gelmesi çok muhtemel. Ve bu hareketler normalden çok daha hızlı olur. Yine bir örnek üzerinden anlatayım;
Biliyorsunuz ben örneklerimi genelde kendim işleme girdiğim grafikler üzerinden veriyorum. Bu geleneği bugün de bozmayacağım.
İlk örneğimiz #AEFES grafik yerleşimi çok eski değil. Tam 1 ay öncesi. Piyasanın limoni olduğu, globalin satış üstüne satış yediği zamanlar. Herkesin kafasında tek bir yön var; aşağı.
Bu esnada #AEFES defalarca test edip her defasında tepki aldığı AB dalgasının fibonacci 0,38 seviyesini ortalamanın üzerinde bir hacim ile aşağıya kırdı. Ek olarak burada bir alçalan üçgen formasyonu mevcut.
Bu formasyon aşağı kırma ihtimali daha yüksek kabul edilen bir formasyon. (Aslında formasyonların yönü yoktur. Bayrak yukarı gider, OBO aşağı gider şeklindeki genel kabul yanlıştır. Aslolan formasyonun kırılım yönüdür. Bu konuyla ilgili daha sonra belki bir zincir yaparım.)
Burası short yönlü pozisyon açmak için çok uygun bir nokta. Short yönlü pozisyon açtığımızı varsayıyoruz. Ancak ertesi gün fiyat geri geliyor ve tekrar üçgenin içerisine girip 0,38 seviyesi üzerinde kapanış alıyor. Bu benim için stop demek. Pozisyonu burada zararla kapattık.
Peki burada hemen long mu açmalıyız? Kesinlikle hayır. Elimizde long açmak için yeterli gerekçe henüz yok. Ancak takibe devam ediyoruz.
2 gün sonra fiyat bu seviyeyi tekrar aşağı kırıyor. Dönüp tekrar short mu açıyoruz? Kişiye göre değişir ancak ben bu mumla açmam. Sebebi de kırmızı ok ile işaretlediğim hacim ve mumun gövdesi.
Hacim çok çok düşük ve oluşan mum bir breakout için oldukça cılız. Benim için güvenli bir işleme giriş mumu değil. Dolayısıyla pozisyonu izlemeye devam ediyorum.
2 gün sonra ise şöyle bir mum oluşuyor. Bir pozisyona giriş için bundan daha iyi bir mum olamaz. Elimizde neler var bir bakalım; Fake olmuş bir aşağı kırılım. GAP’lı yukarı açılış. İnanılmaz hacimli ve ivmeli bir mum. Formasyonun yukarı yönlü tetiklenmesi.
Ancak ben işleme bu mumda girmedim. Çünkü piyasada hala “wall of worry” hakimdi. Hala genel olarak yükselişe olan bir inanç yoktu. Ama kulaklarımızı tıkayıp sadece grafiği yorumlayabilsek (ki çok zor bir eylemdir) burada long açmamak için deli olmak lazım.
Benim pozisyona girdiğim yer ise bir önceki tepenin geçilişi. Fiyat yükselmişti ancak yükselen, yükselmeye meyillidir. Bu mentaliteyle “Buy high, sell higher” diyerek son tepe geçilince aldım ve istemeye istemeye vade sonu olması sebebiyle Kırmızı işaretlediğim mumda sattım.
Trend hala devam ediyor ve ATH seviyesi de geçildi. Vade sonu olmasa halen içeride olurdum. Yine de bu bir bahane değil. Vadeyi taşıyabilirdim. Burada vade sebebiyle satmak zorunda olsam bile, yeni vadeyle almamış olmam benim hatam.
Yani özetlemek gerekirse durum şu şekilde dostlar;
– Fake kırılımlardan sonra tersi yönde hızlı hareketler olması muhtemeldir.
– Dolayısıyla grafikte tek bir yöne saplanıp kalmayın. Özellikle bir breakout fake olarak kaldığında o grafiği daha yakın takibe alın. İki yöne de fırsat çıkabilir. Ters yöne olursa çok daha hızlı olabilir.
– Breakout fake olsa bile hemen tersi yöne işlem açmayın. Bu kesin olarak ters yöne gidecek demek değildir. Ancak ters yöne oluşacak örnekteki gibi bir mum bakış açınızı değiştirmeli.
Daha fazla örneği gerçekleştikçe twitter hesabımdan paylaşıyor olacağım. Bir de backtest konusu var. Yani yeni öğrenilen bilgilerin gerçek işleme girilmeden önce geçmiş grafiklerde nasıl çalıştığının gözlenmesi durumu. Bu konu gerçekten çok önemli dostlar.
Bir sonraki zincirim backtest konusuyla ilgili olacak. Eğer bu içeriğin faydalı bir bilgi olduğunu düşünüyorsanız beğenmenin yanı sıra daha fazla kişiye ulaşması için retweet ederseniz sevinirim. Sağlıcakla kalın.
Hakan Kocabıçak