Kazançta olan bir pozisyona nasıl ekleme yapılmalı?

İyi akşamlar dostlar. Bu akşam yakalanan bir trende ekleme yapılmasıyla ilgili bir zincir yapmak istiyorum. Ortada bir trend yok, piyasada testere hakim, peki ben niye bu zinciri şu anda yapmak istiyorum?

Cevabı çok basit, piyasa boğada olduğu zaman herkes para kazanır, herkes kendisini “ben artık oldum” şeklinde konumlandırır. Piyasanın verdiğini kendisi aldı sanır. Dolayısıyla bu coşkunun içerisinde bir şeyler öğrenmeye kapalıdır.

Belki de kendisine inanılmaz faydalı olacak bir bilgi dikkatini çekmez. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz dönem bir çok traderın trend’de aldığının bir kısmını piyasaya geri verdiği, artık oldum psikolojisinden çıkıp performansımı nasıl artırabilirim diye düşündüğü bir dönem.

Dolayısıyla bu dönemle öğrenilen bilgilerin daha kolay özümseneceğini, daha akılda kalıcı olacağını düşünüyorum. Daha fazla uzatmadan başlayayım.

Eminim bir çoğunuz “borsa’da düşeni sat, gideni tut ve ekleme yap” sözünü duymuşsunuzdur. Bir çoğunuz da bu ekleme kısmını denemiş ama günün sonunda kar’lı giden bir trendde bile ya başa baş, ya zararla pozisyon kapatmıştır.

Ben bunu defalarca deneyip defalarca hüsrana uğradım. Sonunda bir gün daha önce iki defa okuduğum Jack Schwager’ın “Borsa Sihirbazları” kitabını üçüncü kez okurken, Michael Markus ile yapılan röportaj bölümünde daha önce dikkatimden kaçmış bir cümleyi fark ettim.

Markus artan bir pozisyonda piramit şeklinde ekleme yapmaktan bahsediyordu. Piramit şeklinde ekleme yapmak. Birden bir aydınlanma oluştu. Konu çok ilgimi çekti. Aslında isminden bile belli ama bu konuyu biraz daha araştırmaya karar verdim.

Konunun üzerine eğilince daha önce yaptığım hataların farkına vardım. Ekleme yaparken belli bir kurallar dahilinde değil, sırf hisse yükseliyor diye yanlış büyüklükle ve yanlış noktalarda ekleme yapıyordum.

Dolayısıyla boşuna maliyetimi yükseltiyor ve yavaş yavaş artan kar oranımın zararsız dalgalanmalarda hızla eridiği görüp panik oluyordum. Sonuç olarak ya elde ettiğim kar’ın daha fazla erimemesi için normalde satmayacağım yerde satıyor, ya da pozisyondan zararla çıkıyordum.

Bu hataların önüne geçmek için yaptığım araştırmalar ve biraz mantık yürütme sonucunda giden hisseye ekleme yapmaya belli kurallar getirmeye karar verdim. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu işte tek bir doğru yoktur.

Yani uyguladığım kurallar bu işin tek doğrusu demiyorum. Bu sadece bir strateji ve daha önceki ekleme tecrübelerimden çok daha iyi sonuç verdiği kesin. Peki nedir bu kurallar?

Grafikler yükselirken formasyonlar ve konsolidasyonlar oluştururlar. Bu bölgede güç toplarlar ve bir yerde bu formasyondan veya konsolidasyondan sıyrılıp yükselmeye devam ederler.

Öyleyse ilk kural şu; ekleme yapmak için mutlaka önemli bir direnç seviyesi geçilmiş veya bir devam formasyonu tetiklenmiş olmalı.

Kural 2; Yapılan ekleme miktarı mevcut pozisyon büyüklüğünden küçük olmalı. Michael Markus’tan edindiğim piramit sistemi bu işi 3-2-1 birim şeklinde tanımlıyor. Yani İlk pozisyon 30.000TL ise, ilk ekleme miktarı 20.000TL olmalı ve ikinci ekleme miktarı 10.000TL olmalı.

Eğer grafik hala yükselmeye devam ederse, bundan sonraki eklemeler de 10.000TL, yani 1 birim şeklinde devam etmeli. Bu kadar basit 2 kural ile kar’lı bir şekilde devam eden bir pozisyona ekleme yapılabilir. Şimdi bir de bu anlattıklarımı bir grafik üzerinde göstereyim;

Burada daha önce defalarca denenip geçilemeyen bir direncin güçlü bir mum ile kırılması sonrasında pozisyona giriş, ve daha sonra oluşturduğu flama formasyonu ve bayrak veya konsolidasyon diyebileceğimiz iki bölümde ekleme noktalarını ve pozisyon büyüklüklerini görüyorsunuz.

Evet benim ekleme yaparken uyguladığım strateji bu şekilde. Bunu uygulamaya başladıktan sonra ekleme işlemlerimde başarı oranı ciddi şekilde artış gösterdi. Umarım yol arayan birilerine ışık olabilmişimdir.

Hakan Kocabıçak

0 Shares:
You May Also Like