Herkese merhabalar,
Bist 100 endeksini şöyle haftalıktan başlayarak detaylıca inceleyelim.
#XU100 Haftalık
– Takip edenler hatırlayacaktır, haftalık grafikte pandemi dibinden beri hiç bozulmayan yüksek tepe yüksek dip döngüsü (yükseliş trendi) “Kara Pazartesi” düşüşü ile bozulmuş ve yeni bir düşük dip (lower low) gelmişti.
– Bu da bize orta vadeli trendin sekteye uğradığını söylüyordu. Bu düşük dibin gelmesi düşüş trendi başladı anlamı taşımıyor. Çünkü henüz bir düşüş döngüsü oluşmuş değil, yani fiyat buradan yeni bir zirve yaparak trendine devam edebilir. Lakin orta vadeli yapıda şu anda trendsiz piyasa içerisindeyiz.
– Yani mumlar yeni bir döngü oluşturana kadar (LL-LH veya HL-HH) orta vadeli bir trendden bahsedemeyiz.
Trend analizi ile ilgili söylenecekler bu kadar.
– Seviyelere baktığımızda ise Kara Pazartesi düşüşü ile altına sarktığımız haftalık EMA21 ortalamasının tam 6 haftadır altındayız.
– EMA21 ve EMA55 arası fiyatın dalgalandığı, testere oluşturduğu bölgelerdir. Dolayısıyla şu anda bu bölgedeyiz.
– Aşağıda arz bölgesi olarak takip ettiğimiz yeşil alan (9400ler) beklendiği gibi bir tepki yarattı. Ve bu tepkinin sonucunda da haftayı ortalama üstü hacimli bir hammer barı ile kapattık.
– Hammer barı güzel lakin önünde şuanda 10023 seviyesinde olan EMA21 direnci var. Daha yukarıları hedefleyebilmek için önümüzdeki haftayı mutlaka EMA21 üzerine atarak kapatmamız gerekiyor.
– Eğer bu seviye bu kez de geçilemez ve fiyatı aşağıya döndürürse, o zaman EMA55 seviyesi (Kabaca 9000) kaçınılmaz olacak.
#XU100 günlük
– Günlük grafikte ise bilindiği üzere bir düşüş döngüsü içerisindeyiz. Bu düşüş döngüsünü kırabilmek için üzerini görmemiz gereken son tepe ise artık 10160 seviyesi.
– Bu seviyeye kadar olan tüm yükselişi yine tepki yükselişi (muhtemel Lower low hareketi) olarak okumaya devam edeceğiz.
– Ne zaman ki 10160 üzeri görülürse, işte o zaman günlük yapıdaki düşüş trendinin bozulduğunu söyleyebiliriz.
– Trend analizinden bağımsız baktığımızda ise talep bölgemizden ortalama üstü hacimle gelen bir tepki ve günün en yükseğinde kapatan bir three inside up formasyonu görüyoruz.
– Özellikle son mumun, formasyonu oluşturan kendinden önceki 2 barın da üzerinde kapatması ve günün en yükseğinde kapatması sebebiyle bu hareketin bir süre daha devam edebileceğini söyleyebiliriz.
– Lakin her şey güllük gülistanlık değil. Çünkü önümüzde death cross gerçekleştirmiş halde bulunan EMA21 ve EMA55 var. Aynı zamada bu iki ortalamanın arasının bulunduğu bölge ciddi bir arz bölgesi.
– Yani endeksin yaklaşık bir %3 daha yükselme potansiyeli olsa da, ondan sonrası için şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. O bölge ciddi bir karar bölgesi olacak.
– Yukarıda trend analizinde de söylediğim gibi bu hareketi halen bir tepki hareketi ya da düşüş döngüsü içerisindeki bir düzeltme (correction) dalgası olarak değerlendirmekte yarar var.
– Bu long denemeyeceğiz demek mi? Hayır tabi ki. Lakin içinde bulunduğumuz durum agresiflik kaldırmaz. Bu dönemde hisse seçimi her zamankinden daha önemli ve temkinli pozisyon büyüklüğü ile denemeler olmazsa olmaz kurallarımız.
Özetle: Tepki ve tepkinin oluştuğu yer güzel. Yukarıda bir miktar daha (%3 civarı) marjımız var gibi. Ama daha fazlası için çok iştahlı olmamak, 10150-10200 aralığında oluşacak karar verme sürecine odaklanmak gerek.
#KOZAA
– Haftalık trendi devam ediyor. ATH bölgesi önemli bir arz bölgesiydi ve arz da oluşturdu.
– Akabinde oluşan düzeltme dalgası neredeyse fibo 0,5 seviyesine kadar inse de haftayı bir hammer mumu ile 0,38 seviyesi üzerinde kapattı. Lakin mumun çok hacimsiz oluşu düzeltmeyi bitirecek bir mum olup olmayacağı konusunda bir soru işareti.
– Günlükte ise tepkinin geldi yer anlamlı ve oluşan mum bir three inside up formasyonu. Ancak burada da hacim çok çok düşük.
– Ek olarak günlük dalga yapısına baktığımızda yüksek tepe-yüksek dip döngüsünün bozulduğunu ve trendsiz piyasa içine girdiğini görüyoruz.
– Dolayısıyla son dalga bir lower low dalgası olduğu için buradan başlayan yükselişin bir lower high dalgası yaratma ihtimali daha yüksek gibi görünüyor.
#PGSUS
– Orta vadeli grafikte trendine baktığımızda yüksek tepe yüksek dip döngüsünün bozulmadığını, yani yükseliş döngüsü içerisinde bir düzeltme dalgası yaptığını görüyoruz.
– 260TL üzerini görürse ise düzeltme dalgası tamamlanmış olacak.
– Günlük grafikte trend analizine baktığımızda ise düşüş döngüsünün kırıldığını ve akabinde yeni bir higher high yaparak yükseliş döngüsüne girdiğini görüyoruz. Bu son dönemde göremediğimiz, oldukça kıymetli bir yapı.
– Trend analizinden bağımsız baktığımızda ise oluşan wolfe’nin tetiklendiğini ve hatta wolfe-1 seviyesini vurup bu seviye altında bir süre build-up yaptıktan sonra wolfe-2 için kalkışa geçtiğini görüyoruz.
– Oluşan son 2 impulsive mum son dönemdeki en yüksek hacimli mumlar.
– Takip ettiğim EMA21 ve EMA55 ortalamalı ise hem destek konumunda hem de olması gerektiği için sıralanmış durumda.
– Kırmızı bölge ise trendin devamı için kararın verileceği yer olan önemli bir arz bölgesi.
#TATEN
– Derin düşüş sonrası bir tepki yükselişi yapıp tekrar aynı dibe gelerek iki dip ile kalış yapmış.
– Yükseliş döngüsü içerisinde 3,5 liralık bir bant içerisinde konsolide oluyor.
– Ortalamaların küçükten büyüğe sıralı olması sevdiğimiz bir şey. Cuma gününü EMA21 ortalaması altında kapatmış olsa da konsolide alan içerisinde bunu çok dikkate almaya gerek yok.
– Burada takip edilecek seviyeler range’in alt bandı olan 36,10 ve EMA55 ortalaması olan 35,41 seviyesi.
– Yukarıda ise rangein üst bandı olan 39,38 ve eğer geçerse bir üstteki arz bölgesi olan 45-43 TL aralığı.
#TTRAK
– Haftalık trend analizinde yükseliş döngüsü henüz bozulmamış.
– Trendin bozulacağı seviye 653 TL altı.
– Dalgalardan bağımsız baktığımızda ise geniş bir yatay bant oluşturmuş ve bu bandın diplerine inmiş görünüyor.
– Hacmin olmaması ve ortalamaların altında oluşu haftalıktaki handikapı.
– Günlükte ise bir dip oluşumu yapmaya çalışıyor.
– Son günün hacmi ve barın boyunu baz alacak olursak hareketin bir süre daha devam etme durumu var ancak önünde önemli EMA55 ortalaması var.
– Ortalamaların da düzensiz oluşu, yani EMA21’in EMA55’in altında olması sebebiyle bu hareketin EMA55 bölgesinde yavaşlayarak 800 TL ile 600 TL arasında bir bant oluşturarak yatay hatta ortalamaları birbirine yakınlaştırmak istemesi yüksek ihtimal.
#TUPRS
– Haftalık trendi bozulmuş değil. Bir correction dalgası içerisinde.
– Tepki buldu yer ise anlamlı. Bir önceki trend tepesi ve haftalık EMA55 ortalaması.
– Ama hacim istenilen seviyede değil. 21-55 arasında olması (yani testere) ise bir diğer önemli nokta. Bu hafta bu momentumla EMA21 üzerine atmalı.
– Günlükte ise düşüş trendi içerisinde. Düşüş trendinin son tepesi 176TL. Buraya çok yaklaşsa da geçemedi.
– Oluşan son bar anlamlı yerde ve ortalama üstü hacimli. Lakin önünde önemli ortalamalar ve direnç bölgeleri var.
– Dip yapmak istiyor gibi bir görüntüsü var anca bu dip oluşumu bu kalkışla bitmiş olmayabilir. Kalıcı yükseliş için 176 TL üzeri lazım.