Dostlar herkese selamlar,
Uzun zamandır bir Twitter zinciri yapmadık. Madem öyle bilgilendirici bir zincir ile sahalara dönelim.
Bugünkü konumuz; Trend başlangıçları ve bitişleri nasıl tespit edilir?
Bu konuya geçmeden önce trend’in ne olduğunu anlamamız ve piyasadaki mevcut trendi tanımlamamız gerekiyor.
Bilindiği gibi finansal piyasalarda trendler düşüş trendi (ayı piyasası) ve yükseliş trendi (boğa piyasası) olarak ikiye ayrılır. Bir de trendsizliğin hakim olduğu, fiyatların yatay bir bant içerisinde hareket ettiği, testere olarak da tabir edilen dönemler vardır.
Bu trendleri tanımlamanın en temel yöntemi ise, oluşan dalgaların diplerini ve tepelerini tespit etmektir. Oluşan dalgaların tepe noktaları her seferinde bir önceki tepeden daha yukarıda ve dipleri de her seferinde bir önceki dipten daha yukarıda oluşuyorsa, burada yükselen bir trend olduğun tespitini yapabiliriz. Lütfen aşağıdaki örneği inceleyin.
Aşağıdaki örnekte ise bir düşüş trendi görüyorsunuz. Çünkü burada da oluşan tepeler ve dipler her seferinde bir önceki dip ve tepeden daha aşağıda konumlanıyor. Lütfen inceleyin.
Olması gereken trend tespit yöntemini kısaca anlattım. Bir de çoğu kişinin kullandığı, trendleri tespit etme yöntemi olan dipleri ve tepeleri birleştirme yöntemine bakalım.
Bu yöntemde tepeler ve dipler bir çizgi ile birleştiriliyor ve eğer çizilen çizgiler aşağı eğimli ise düşen trend, yukarı eğimliyse yükselen trend olduğu varsayılıyor. Lütfen örnekleri inceleyin.
Buraya kadar baktığınızda iki yöntem arasında bir fark yok gibi değil mi? Evet buraya kadar bir fark yok. Şimdi farkı yaratan kısma gelelim.
Önce ikinci yöntem üzerinden gidelim. Bu yöntemi kullanan kişilerin bu trendin bittiği kanaatine vardığı nokta neresidir? Cevapları duyar gibiyim, trend çizgisi kırıldığında. Yani şu şekilde;
Eğer siz de tamam işte trend kırılmış, yani yükseliş trendi bitmiş diyenlerdenseniz, üzgünüm ama siz de bir yanlışı doğru Kabul edenlerdensiniz.
Çünkü yükselen trend kırılsa bile henüz bir önceki dibin altına inilmedi, yani fiyat hala bir öneki dibin üzerinde. Aşağıdaki grafikte dip seviyeleri yatay çizgiler ile netleştirdim. Lütfen inceleyin;
Yani fiyat yükselen çizgiyi kırdı ama burada artık düşüş başladı demek mümkün değil. Çünkü fiyat halen bir önceki dibin altına inerek yeni bir düşük dip yapmadı. Yani fiyatın yükselmeye devam etme ihtimali, düşmeye devam etme ihtimalinden fazla.
Diyelim ki fiyat buradan bir önceki dibin altına inmeden tekrar yukarı döndü. Bu durumda ne yapacaksınız? Bu kez de yeni bırakdığı dibe mi çizgi çekeceksiniz? Yani şunu mu yapacaksınız?
Diyelim ki fiyat bunu da kırdı ve tekrar yukarı döndü. Yeni stratejiniz ne olacak? Yeni bir çizgi çekmek mi?
Peki bunu nereye kadar yapacaksınız? Her seferinde trend bitti dediniz, akabinde fiyat dönünce yeni bir çizgi çektiniz. Değişen tek şey yükseliş trendinin yükseliş açısı oldu. Ama trend bitmedi.
Şimdi bu çizgileri kaldırıp, diplere yatay çizgiler çizelim ve elimizde ne var görelim.
Görüldüğü üzere her dip, bir önceki dibin daha yukarısında. Yani trendleri yükselen çizgilerle değil, dip ve tepe seviyeleri ile takip ettiğimizde trendin bittiğini bir an bile düşünmedik. Ama eğik çizgi çizenler kaç kez düşündü.
Şimdi bir de düşüş trendi üzerinden aynı örneği yapalım.
Diyelim ki elimizde böyle bir düşüş trendi var ve çizdiğimiz çizgi kırıldı. Siz de yükseliş trendi başladı diye long yönlü pozisyon aldınız.
İlk sorum şu, fiyat yeni bir yüksek tepe yapmamış, sizde gerçekten düşüş trendi bitti mi?
İkinci sorum da şu; peki burada stopu nereye koyacaksınız? Düşen çizgi kırıldı diye mantıken bu çizginin altında stop olurum dediniz. Peki şu hareketi yaparsa ne yapmayı planlıyorsunuz?
Fiyat yükselmeye devam etmedi, ama stop olarak belirlediğiniz kırmızı çizgiyi de bir türlü aşağıya kırmıyor. Ama günden güne fiyat aşağı gitmeye devam ediyor. Stopunuzu nereye kadar esneteceksiniz?
Şimdi gelelim diğer opsiyona. Burada ise eğik çizgileri kullanmıyoruz. Yalnızca diplerin ve tepelerin birbirinden yüksek mi, yoksa düşük mü olduğunu takip ediyoruz. Fiyat en son tepeyi geçtiği anda, artık düşüş trendinin bittiğinden bahsedebiliriz.
İşte güvenebileceğimiz trend bitiş seviyesi budur. Yani bir önceki tepenin üzerinde bir kapanış. Bu gerçekleştikten sonar artık şunları söyleyebiliriz;
- Düşüş trendinin bitmiş olma ihtimali, bitmemiş olma ihtimalinden daha yüksek. Yani muhtemelen dip görüldü. (Farkındaysanız halen kesin konuşamıyoruz. Çünkü piyasada kesinlik yoktur. Yalnızca ihtimaller vardır. Bizim yapmaya çalıştığımız şey ise daha yüksek olan ihtimali belirlemek. Piyasanın yönünü değil.)
- Artık elimde zamana göre değişiklik göstermeyecek bir stop seviyesi var. Eğer ben buradan long denersem, fiyat kırmızı çizginin altına indiği anda stop olabilirim. Yani stop seviyemin günden güne daha aşağıya inme ihtimali yok. Stop seviyem sabit.
Şimdi gelelim diğer bir önemli hususa.
Fiyat yeni bir yüksek tepe yaptı. Ve dedik ki düşüş trendi yüksek ihtimalle bitti. Peki düşüş trendinin bitmesi yükseliş trendinin başladığı anlamına mı gelir?
Kesinlikle hayır. Fiyatın bir önceki tepeyi geçmesi, bize sadece düşüş trendinin bittiğini (yüksek ihtimalle, kesin değil) söyler. Çünkü fiyat burada düzensiz bir dalga yapısı içerisine girip yataya da sarabilir. Grafiği inceleyin.
Ya tamam da biz yükseliş trendinin başladığını nasıl anlayacağız arkadaş dediğinizi duyar gibiyim. Cevap şu; Fiyat düşen tepeleri geçip yeni bir yüksek yaptıktan oluşacak olan düşüş dalgası bir önceki dibin altına salmamalı ve düşüş dalgasını değiştiren, bir önceki dalganın tepesinin üzerinde yeni bir yüksek yapmalı. Çok mu karışık oldu? Grafiği inceleyin.
Işte bizim yükseliş trendi başladı diyebileceğimiz nokta burası. Çünkü artık elimizde yeni bir döngü var. Yüksek tepe ve yüksek dip döngüsü.
Toparlarsak;
- Düşen çizgilerin kırılımı düşüş trendini bitirmez. Bir önceki tepenin geçilimi düşüş trendini bitirir.
- Yükselen çizgilerin kırılımı yükseliş trendini bitirmez. Bir önceki dibin kırılımı yükselen trendi bitirir.
- Düşen trendde yeni bir yüksek tepe yapılması yükseliş trendini başlatmaz. (fiyat yataya da sarabilir)
- Yükselen trendde yeni bir düşük dip yapılması düşüş trendini başlatmaz. (fiyat yataya da sarabilir)
- Düşüş trendi bittikten sonra fiyatın yeni bir yüksek dip ve akabinde yeni bir yüksek tepe yapması yükseliş trendi başladı anlamına gelir.
- Yükseliş trendi bittikten sonra fiyatın yeni bir düşük tepe ve akabinde yeni bir düşük dip yapması düşüş trendi başladı anlamına gelir.
Son olarak da #XU100 endeksimiz üzerinden iki örnek vererek zinciri bitirelim.
Buraya kadar okuduysanız bu içeriği paylaşarak bana destek olmayı çok görmezsiniz diye düşünüyorum 🙂
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Orjinal İçerik:
Dostlar herkese selamlar,
Uzun zamandır bir Twitter zinciri yapmadık. Madem öyle bilgilendirici bir zincir ile sahalara dönelim.
Bugünkü konumuz; Trend başlangıçları ve bitişleri nasıl tespit edilir?
— Hakan Kocabıçak (@hakankocabicak) March 25, 2024